Muista pitää myös taukoa

Kun lähdetään rakentamaan pohjaa tulevalle runille, niin ei siitä malta pysyä erossa; tulee treenailtua lähes joka päivä. Silloin tällöin muutaman päivän paussi saa ihmeitä aikaan.

Heitetään tähän villinä vertauskuvana ”yöunet”: Päivän mittaan tapahtuu kaikenlaista, ja kun pistää pään tyynyyn ja nukahtaa, niin aivot käyvät läpi tilanteita. Seuraavana aamuna tuntee olonsa hieman viisaammaksi, jos edellisen päivän tapahtumat eivät täysin olleet oman käsityskyvyn rajoilla. Tai jotain muuta vastaavaa…

Vaikka pitäisi taukoa itse pelaamisesta, niin voi sitä kuitenkin ajatella; mitä tehdään, milloin ja miten. Ensimmäinen glitchitön runini Resident Evil 4 (easy, new game+) alkoi painumaan sen verran hyvin mieleeni, että pitkällä bussimatkalla ”pelasin ajatuksissani” pelin alusta loppuun. Muistin joka ainoan asian mitä eteen tuli, milloin käytetään mitäkin esinettä, mistä ne löytyy, puzzlet jne. Pelikertoja kertyi lähemmäs 70, mutta tuli sitä joskus taukoakin pidettyä.

Miten tätä voisi soveltaa rallipeliin? Jokaista pätkää ei tarvitse muistaa ulkoa kurveines päivines, vaan enemmänkin tienpintojen liukkaus, uskaltaako oikaista penkan kautta, millä tavoin tulee takkiin, säädöt… Aikaisemmin kirjoittamastani ”Colin McRae Rallyn speedrun-säännöt”-jutussa selviää, että opeteltavaa ei paljon ole. Vain 18 rallipätkää. Mutta niiden ”masterointi” onkin jo työn takana. Enkä välttämättä haluaisikaan päästä TOP 3:n joukkoon, minulle riittää se että ollaan keskikahinoissa.

Eli tauon pitämisen aikana mieli käy läpi yksityiskohtia, ja kun seuraavaksi aloittaa runin treenaamisen niin ei tarvitse ajatella mitä pitikään tehdä seuraavaksi. Kirjoitushetkellä taukoa on takana 2 viikkoa, mutta luulen kun seuraavaksi laitetaan rallit tulille: miettiminen jää pienelle – tekeminen suuremmalle. Tarvitaan kymmeniä runeja, ennen kuin voidaan puhua ”autopilotilla” pelaamisesta, eli et ajattele mitään vaan sormet naputtavat nappeja huomaamatta sinne suuntaan mitä olet treenannut.

Jos pelissä ei ole paljon RNG:tä, kuten ralli, niin opetteluun riittää pienempikin toistomäärä. Jos on paljon RNG:tä, kuten Resident Evil 4, niin toistojen määrän kasvaessa peli lyö eteesi sellaista, mitä ei ole ennen tapahtunut. Tauon aikana voi miettiä eri asioita, mitä voisi tapahtua ja miten toimia. Se on jokaisen pelaajan omasta pääkopastaan kiinni, mutta itselleni eri ”skenaarioiden” ajattelu parantaa improvisointia; jos peli päättäää pelaajan kiusaksi spawnata lisää vihollisia, niin on jo käynyt mielessä miten siitä selvitään – On totuttu pienempään vihollismäärään, mutta ei mene sormi suuhun, jos niitä lappaa paikalle enemmänkin.

Jos treenailee tauotta, niin treenaat juurikin sitä mitä jatkuvasti teet. Mutta jos pidät taukoa, niin jossakin kohtaa ajatukset käyvät läpi asioita pintaa syvemmältä; henkilökohtaisissa kokemuksissani seuraavan treenikerran ”Ahaa!”-elämykset ovat runaamisen parasta antia!

Älä treenaile burn outin partaalle!

Jabatuz kiittää!

Leave a Reply